Upgrade adds a family oasis

Woodport Aged Care Centre has introduced a family room to offer a private homely space for residents to spend time with their loved ones.

A refurbishment at a Salvation Army Aged Care home has introduced a family room to provide residents with a homely space to spend time with their loved ones privately.

The upgrade at Woodport Aged Care Centre – in Erina on the New South Wales Central Coast – involved converting a twin share room to single occupancy with space for private dining and other family gatherings (pictured above).

When the opportunity arose to convert the room, the team jumped at the chance to see if they could bring their design ideas to fruition, said Jennifer Prested, client relations manager at The Salvation Army Aged Care – which operates 21 aged care centres, seven retirement villages, one respite centre, and home care services nationally.

We envisaged a “space that allowed for private dining, small family gatherings or perhaps simply a space that gave a resident more room to indulge in a favourite hobby,” said Ms Prested – who worked with the organisation’s wider aged care team to reimagine the space.

“We went with curtains, because it is more residential and creates greater privacy,” she said. The team chose panelling because it “creates more of a sense of home”, particularly for large spaces, she added.

Woodport Aged Care Centre – which is collocated with a retirement village – has 139 rooms, a village green and tropical gardens that feature fishponds and an atrium for residents to enjoy.  

The centre’s manager, Lanie Sagun, said the introduction of the family room met the needs of residents.

“With the changes that we’ve made to the room, it gives that privacy, for example, of their own personal space. And it will just allow them more family time.”

Have we missed an upgrade or refurbishment? Send us the details and an image to editorial@australianageingagenda.com.au

Tags: Jennifer Prested, Lanie Sagun, refurbishment, The salvation army, woodport aged care centre,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *